Túri hasadék

A 25 hektáron elterülő Tordatúri hasadék természeti rezerváció. A Tordai hasadéktól északra, Kolozsvártól délre, Tordatúr és Koppánd között található, a Rák patak (Valea Racilor) mentén alakult ki. Közel 2 kilométer (1850m) hosszan tört utat magának a Peterdi-tető, a Kőhegy és a Koppánd-tető között. A völy mélysége 100-150 m között változik. Az 1905-ben felavatott, a hasadékon átkelő turistaösvényt Czárán Gyulának köszönhetjük. Ennek emléktáblája, most is, az alsó bejárathoz közel eső sziklafalon látható.

Rendkívül vad völgy, a természetjárók és sziklamászók paradicsoma, hiszen itt több mászóútvonal is létezik.

A környéket az arheológusok is látogatják, hiszen az évek során nem kevesebb mint 53 lakás nyomait fedezték fel, amelyek még a trák, vagy még azelőtti korokból maradtak ránk. A mészkőben kialakult völgy rendkívül dekoratív, 29 barlagot rejt, több vízesést, márvány kádacskákat, természetes hidakat, dolinákat, szikla tűket és tornyokat, kőomlásokat csodálhatunk meg. A barlangok rövidek a legnagyobb, a Silex is csak 64 m hosszú.

2018. szeptember 24-én a Kolozs Megyei Tanácsnak alárendelt Salvamont Salvaspeo Megyei Hegyimentő-szolgálat munkatársainak, Vákár István a megyei önkormányzat alelnökének és Tordatúr polgármesterének jelenlétében felújított túraútvonalat adtak át a Túri-hasadékban, amelyet jóval kevesebb turista látogat a nem messze található Tordai-hasadéknál, miközben az is felejthetetlen szépségű szurdok.

(Fotó: Durugy Erika)

Ez a weboldal sütiket használ. Bizonyos sütikre a webhely megfelelő működése érdekében van szükség és ezeket nem lehet megtagadni, ha erre a honlapra kíván ellátogatni.