Nyárádi év - Felhívás

Kedves túratársam!

Az Erdélyi Kárpát Egyesület, amely az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület javaslatára alakult meg 1891-ben, nem csak a természetjárás és természetszeretet hirdetője, hanem az erdélyi kulturális örökség egyik őrzője, ismereteinek és kollektív tudásának elhivatott terjesztője.
Eme közösségi elhivatottság értelmében az EKE Torda februári gyűlésén az alábbi ajánlatot tettem:

Idéntől minden évben válasszunk ki egy olyan, vidékünkhöz kötödő, személyiséget, akinek nagy szerepe volt Torda, Aranyosszék turisztikai, természetjáró és kulturális múltjában. Jó lenne bemutatni életét, személyiségét, munkásságát, ismertetni a jelen és jövő nemzedékeknek ezeket, így megemlékezni róla és e módon feleleveníteni helyi történelmünket, elkerülni a feledésbe merülését. Minden bizonyára gazdag történelmünkben találunk sok olyan tiszteletre méltó egyéniséget kinek munkássága fontos szerepet játszott vidékünk kulturális, tudományos életében.

nyaradierasmusgyula 300x300Javasolom, hogy 2022-ben NYÁRÁDY ERASMUS GYULA legyen ez a személyiség. Szeretném tájékoztatni azokat akik nem ismerik munkásságát, hogy övé az első pontos leírás a Tordai-hasadékról, biológiai, geológiai szempontból. Ő térképezte fel elsőként a hasadékot, leírta növényvilágát, barlangokat, sziklákat, szirteket, helyeket nevezett meg és napjainkban is munkáira utalnak tudósok, természetjárók.

Nagy személyisége iránti tiszteletből javaslom, hogy ebben az évben kövessük útjait, fedezzük fel (újra) elsősorban vidékünk gyöngyszemét, a Tordai-hasadékot.

Arról is szó volt, hogy megpróbáljuk újranyomtatni, kiadni a Tordai-hasadék monográfiájának rövidített változatát amit Nyárády publikált magyar és román nyelven. Az ő herbáriuma igen különleges volt, igazi kezdőpontja nagyon sok tudományos tevékenységnek, ma is számos múzeum büszkén őrzi ezt a kiadványt (csak a kommunisták dobták ki az ablakon...)

Ezen terv megvalósítása nagy felelősséget hárit ránk és remélem, hogy mi – természetkedvelők és tisztelők – egyrészt hozzájárulunk ahhoz, hogy munkája ne legyen elfelejtve, másrészt ezzel mutatjuk ki teljesítménye iránti tiszteletünket.

Terepkutatásra mindig vidáman indult. Ilyenkor volt igazán elemében. Felöltötte durvaszövésű kirándulóruháját, felhúzta nagy, szinte mesébe illő –világjáró- bakancsát, fejébe nyomta tollas, zöld óriási vadászkalapját, kezébe vette csákányát, utoljára pedig felkötötte óriási hátizsákját, amelyben mindenekelött egész hétre való, tányérszerű házikenyere kapott helyet.....” ( Bartók Katalin : Nyárády Erasmus Gyula emlékezete, Kriterion 2016)

Remélem, hogy tetszik az ötlet és segíteni, támogatni fogod ezt a tervezetet...

Előre is köszönöm.

Tisztelettel, Tordai Jenő Torda, 17.02.2022

 

Foto: www.szabadsag.ro

Ez a weboldal sütiket használ. Bizonyos sütikre a webhely megfelelő működése érdekében van szükség és ezeket nem lehet megtagadni, ha erre a honlapra kíván ellátogatni.