Könyvkiadás

Amint a tavalyi felhívásban meghirdettük, 2022. Nyárády Erasmus Gyula év volt a tordai EKE berkeiben. Ennek eredményeként megjelentettük a tordai hasadékról készült és 1937-ben megjelent monográfiáját A Tordahasadék címmel, aminek kiadását a Communitas alapítvány is támogatja.

A könyv újra kiadása egy hosszú folyamatnak bizonyult. Először megszületett az ötlet, majd felvettük a kapcsolatot a neves botanikus leszármazottaival, akik lelkesen támogatták indítványozásunkat. Túrákat jártunk a Tordai Hasadékban "Nyárády nyomában" jeligével, és sok fénykép is készült, ami sajnos nem kerülhetett be a könyvbe, megpróbálván azt az eredeti formájában megtartani. De nem vésznek kárba, további anyagokhoz, kiadványokhoz jól fog majd. Következett a tördelés, szerkesztés, javítás sziszifuszi munkája, mert Nyárády lelkesedésében olyan sok formázást használt, amelyek a könyvet értékesebbé, érthetőbbé tették, viszont a szerkesztőnek sok fejtőrést okozhat. Nem is merek belegondolni mennyi munkája volt a korabeli betűszedőknek (azoknak, akik az ólomból öntött betűket válogatták a nyomtatandó matricákhoz). Év végére, karácsonyra, készen lett a végleges elektronikus változat és elküldtük a nyomdába, hogy végre fizikai formát kapjon. Közben rátaláltunk az eredeti térkép elektronikus változatára is, amit a könyvel együtt adtak ki 1937-ben, és így már teljessé vált a projekt.

Amikor e sorok íródnak már jó néhány példány dobozokban vár gazdára és azt tervezzük mikor és hol tartsuk meg a bemutatót.

Amennyiben téged is érdekel egy, vagy több példány, jelezd e-mailben

A könyv ára:

Tordai EKE tag • 30 lej

EKE tag • 35 lej

Nem EKE tag • 40 lej

Hozzájárultak:

Tordai Jenő (ötletgazda, támogató), Nagy István (túravezető, támogató), Sipos Árpád (szerkesztő, fotó), Durugy Erika (javítás), Tordai Katalin (javítás), Istvánffy Katalin és Attila (mintapéldány), Böjthe-Beyer Barna (térkép), Gál Á. Hajnalka (fotó), Alin Roşca (drón fotó/videó)

Nyomda és kiadó: Hiperborea Impex Kft., Torda

Köszönjük a nyitottságot Ujvárosi Hubának és Nyárády Szabolcsnak.

 

Támogató:

Köszönjük!

Nyárádi év - Felhívás

Kedves túratársam!

Az Erdélyi Kárpát Egyesület, amely az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület javaslatára alakult meg 1891-ben, nem csak a természetjárás és természetszeretet hirdetője, hanem az erdélyi kulturális örökség egyik őrzője, ismereteinek és kollektív tudásának elhivatott terjesztője.
Eme közösségi elhivatottság értelmében az EKE Torda februári gyűlésén az alábbi ajánlatot tettem:

Idéntől minden évben válasszunk ki egy olyan, vidékünkhöz kötödő, személyiséget, akinek nagy szerepe volt Torda, Aranyosszék turisztikai, természetjáró és kulturális múltjában. Jó lenne bemutatni életét, személyiségét, munkásságát, ismertetni a jelen és jövő nemzedékeknek ezeket, így megemlékezni róla és e módon feleleveníteni helyi történelmünket, elkerülni a feledésbe merülését. Minden bizonyára gazdag történelmünkben találunk sok olyan tiszteletre méltó egyéniséget kinek munkássága fontos szerepet játszott vidékünk kulturális, tudományos életében.

nyaradierasmusgyula 300x300Javasolom, hogy 2022-ben NYÁRÁDY ERASMUS GYULA legyen ez a személyiség. Szeretném tájékoztatni azokat akik nem ismerik munkásságát, hogy övé az első pontos leírás a Tordai-hasadékról, biológiai, geológiai szempontból. Ő térképezte fel elsőként a hasadékot, leírta növényvilágát, barlangokat, sziklákat, szirteket, helyeket nevezett meg és napjainkban is munkáira utalnak tudósok, természetjárók.

Nagy személyisége iránti tiszteletből javaslom, hogy ebben az évben kövessük útjait, fedezzük fel (újra) elsősorban vidékünk gyöngyszemét, a Tordai-hasadékot.

Arról is szó volt, hogy megpróbáljuk újranyomtatni, kiadni a Tordai-hasadék monográfiájának rövidített változatát amit Nyárády publikált magyar és román nyelven. Az ő herbáriuma igen különleges volt, igazi kezdőpontja nagyon sok tudományos tevékenységnek, ma is számos múzeum büszkén őrzi ezt a kiadványt (csak a kommunisták dobták ki az ablakon...)

Ezen terv megvalósítása nagy felelősséget hárit ránk és remélem, hogy mi – természetkedvelők és tisztelők – egyrészt hozzájárulunk ahhoz, hogy munkája ne legyen elfelejtve, másrészt ezzel mutatjuk ki teljesítménye iránti tiszteletünket.

Terepkutatásra mindig vidáman indult. Ilyenkor volt igazán elemében. Felöltötte durvaszövésű kirándulóruháját, felhúzta nagy, szinte mesébe illő –világjáró- bakancsát, fejébe nyomta tollas, zöld óriási vadászkalapját, kezébe vette csákányát, utoljára pedig felkötötte óriási hátizsákját, amelyben mindenekelött egész hétre való, tányérszerű házikenyere kapott helyet.....” ( Bartók Katalin : Nyárády Erasmus Gyula emlékezete, Kriterion 2016)

Remélem, hogy tetszik az ötlet és segíteni, támogatni fogod ezt a tervezetet...

Előre is köszönöm.

Tisztelettel, Tordai Jenő Torda, 17.02.2022

 

Foto: www.szabadsag.ro

Ez a weboldal sütiket használ. Bizonyos sütikre a webhely megfelelő működése érdekében van szükség és ezeket nem lehet megtagadni, ha erre a honlapra kíván ellátogatni.