Nyárádi év - Felhívás

Kedves túratársam!

Az Erdélyi Kárpát Egyesület, amely az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület javaslatára alakult meg 1891-ben, nem csak a természetjárás és természetszeretet hirdetője, hanem az erdélyi kulturális örökség egyik őrzője, ismereteinek és kollektív tudásának elhivatott terjesztője.
Eme közösségi elhivatottság értelmében az EKE Torda februári gyűlésén az alábbi ajánlatot tettem:

Idéntől minden évben válasszunk ki egy olyan, vidékünkhöz kötödő, személyiséget, akinek nagy szerepe volt Torda, Aranyosszék turisztikai, természetjáró és kulturális múltjában. Jó lenne bemutatni életét, személyiségét, munkásságát, ismertetni a jelen és jövő nemzedékeknek ezeket, így megemlékezni róla és e módon feleleveníteni helyi történelmünket, elkerülni a feledésbe merülését. Minden bizonyára gazdag történelmünkben találunk sok olyan tiszteletre méltó egyéniséget kinek munkássága fontos szerepet játszott vidékünk kulturális, tudományos életében.

nyaradierasmusgyula 300x300Javasolom, hogy 2022-ben NYÁRÁDY ERASMUS GYULA legyen ez a személyiség. Szeretném tájékoztatni azokat akik nem ismerik munkásságát, hogy övé az első pontos leírás a Tordai-hasadékról, biológiai, geológiai szempontból. Ő térképezte fel elsőként a hasadékot, leírta növényvilágát, barlangokat, sziklákat, szirteket, helyeket nevezett meg és napjainkban is munkáira utalnak tudósok, természetjárók.

Nagy személyisége iránti tiszteletből javaslom, hogy ebben az évben kövessük útjait, fedezzük fel (újra) elsősorban vidékünk gyöngyszemét, a Tordai-hasadékot.

Arról is szó volt, hogy megpróbáljuk újranyomtatni, kiadni a Tordai-hasadék monográfiájának rövidített változatát amit Nyárády publikált magyar és román nyelven. Az ő herbáriuma igen különleges volt, igazi kezdőpontja nagyon sok tudományos tevékenységnek, ma is számos múzeum büszkén őrzi ezt a kiadványt (csak a kommunisták dobták ki az ablakon...)

Ezen terv megvalósítása nagy felelősséget hárit ránk és remélem, hogy mi – természetkedvelők és tisztelők – egyrészt hozzájárulunk ahhoz, hogy munkája ne legyen elfelejtve, másrészt ezzel mutatjuk ki teljesítménye iránti tiszteletünket.

Terepkutatásra mindig vidáman indult. Ilyenkor volt igazán elemében. Felöltötte durvaszövésű kirándulóruháját, felhúzta nagy, szinte mesébe illő –világjáró- bakancsát, fejébe nyomta tollas, zöld óriási vadászkalapját, kezébe vette csákányát, utoljára pedig felkötötte óriási hátizsákját, amelyben mindenekelött egész hétre való, tányérszerű házikenyere kapott helyet.....” ( Bartók Katalin : Nyárády Erasmus Gyula emlékezete, Kriterion 2016)

Remélem, hogy tetszik az ötlet és segíteni, támogatni fogod ezt a tervezetet...

Előre is köszönöm.

Tisztelettel, Tordai Jenő Torda, 17.02.2022

 

Foto: www.szabadsag.ro

Aranyosszéki körtúra

2019-ben Várfalva polgármesteri hivatalával együttműködésben elhatároztuk, hogy kialakítunk egy "Aranyosszéki körtúrát", avagy egy olyan túraútvonalat, amely körbejárja a község mind a hét települését: Várfalva, Aranyosrákos, Kövend, Bágyon, Csegez, Székelyhidas, Kercsed.

A község 145 négyzetkilométeren terül el, nyugati határát a Torockói-hegység északi csúcsai képezik, köztük a Csegez melletti Székelykő, falvai pedig festői dombok és völgyek között találhatók. Települései valószínűleg ősidők óta lakottak, első feljegyzett említése Várfalvának 1075-ből származik, 1291-ben pedig Turdavar néven szerepel. Az itteni vár elődjét a rómaiak építették az akkori aranybányák védelmére. Határában található az Aranyos folyó festői sziklaszorosa, ennek közelében a Berkesi-hasadék a Berkes-patakának szurdoka szép vízeséssel. A Leánykő és az Örvénykő festői sziklacsúcsához mondák is fűződnek. Hanusz István írt a Várkútnak nevezett és gyógyító hatásúnak gondolt forrásról, amely körül a korabeli helyi mesék szerint minden éjjel tündérek merítenek vizet, hogy azt a várba hordják.

A község falvaiban emlékmű templomok találhatók, melyek közül a várfalvi 1300-ban épült román stílusban, majd gótizálták és 1672-ben megújították, de többszáz éves temploma van Kercsednek, Bágyonnak, Kövendnek, Csegeznek és Székelyhidasnak is.

Épp azért, hogy eme természeti és épített örökségi kincseket magunknak újra és újra felfedezzük, közösen belevágtunk a körtúra kialakításába, melynek egy-egy szakaszát már le is jártuk.

Tarts te is velünk, kövesd munkánkat online vagy gyere velünk túráinkra!

 

 Terkep kivagva

Aranyosszéki vadvirágok

Túráink során sokszor gyönyörű virágokkal, különleges vagy hétköznapinak tekintett növényekkel találkozunk, melyek szépségükkel lenyűgőznek, tulajdonságukkal hasznosaknak, vagy ellenkezőleg kerülendőnek bizonyulnak, mindenképp egy olyan világ amelyet érdemes jobban megismerni. Épp ezért felsorolunk egy pár olyan virágot, amelyet túráink során környékünkön fényképeztünk.

Tavaszi virágok: (szerkesztés alatt) 

Fürtős gyöngyike

Mezei ibolya

Tavaszi kankalin

Pirosló hunyor

majvirag2

Nemes májvirág

Keknefelejcs

Kénefelejcs

leanykokorcsin

Leánykökörcsin

 

Aranypimpó

kockas liliom

Hegyi kockás liliom

Ernyos madartely

 Ernyős madártej

Ezerjofu

Ezerjófű

Salamonpecset

Salamonpecsét

Gyaszolo Imola

Gyászoló imola

Biboros kosbor

Biboros kosbor

Pazsitos noszirom

Pázsitos nőszirom

Erdei iszalag

Erdei iszalag

Berki szellorozsa

Berki szellőrózsa

Erdei galambvirag

Erdei galambvirág

Mezei zsurlo

Mezei zsúrló

Pettyegtetett tudofu

Pettyegetett tüdőfű

Odvas keltike

Odvas keltike (fehér)

szamoca

Szamóca

Odvas keltike

Odvas keltike (rózsaszín)

Fogaslevelu veronika

Fogaslevelű Veronika

Herics

Tavaszi hérics

kakasmandiko

Kakasmandikó

Kigyoszisz

Kígyószísz

Noszirom

Kaukázusi nőszirom

Szinevalto kutyatej

Színeváltó kutyatej

Ustokos gyongyike

Üstökös gyöngyike

 Utilapu

Utilapú

Valeriana (Macskagyoker)

Valeriana (Macskagyökér)

Voros acsalapu

Vörös acsalapú

Veronica turrilliana

Veronica turilliana

Som virag

Húsos som virág

Vajvirág

boglaros szellorozsa

Bogláros szellőrózsa

salataboglarka

Salátaboglárka

safranyfajok

Sáfrány - Krókusz

hovirag

Kikeleti hóvirág

szellorozsa

Szellőrózsa

mocsari golyahir 3

Mocsári gólyahír

Mocsári gólyahír - tavaszi vadvirág

Mocsári gólyahír

   

"A növény virágot bont, hogy a méhek rászálljanak és megtermékenyítsék. A gyümölcs elszórja magvait, hogy új növények bújjanak elő a földből, amelyek azután újra virágba borulnak, hogy odacsalják a méheket, amelyek megtermékenyítik, hogy újra gyümölcsöt hozzanak, és így tovább, a végtelenségig."  Paulo Coelho

Április 1

Április bolondja,
Felment a toronyba,
Megkérdezte:
– Hány óra?
Fél tizenkettő;
Bolond mind a kettő.

Remélem jót nevettek, hiszen a nevetés jót tesz az egészségnek!

Alkategóriák

Ez a weboldal sütiket használ. Bizonyos sütikre a webhely megfelelő működése érdekében van szükség és ezeket nem lehet megtagadni, ha erre a honlapra kíván ellátogatni.