Tordai Hasadék - Oszlopos barlang

Tordai Hasadék - Oszlopos barlang
2021. február 28.
Tordai Hasadék. A legendák szorosa. A hely amelynek minden zegzugához történetek és történelem látható és láthatatlan fonala kötődik. Amelynek barlangjaiban az ősember lakott, de most többnyire rókák és turisták látogatják. Ahol a hegyi sport csillagjai születtek és néha hullottak alá. A határok feszegetésében benne rejlik a siker öröme és a kudarc keserűsége is, kudarc amiből tanulunk, de ami végzetessé is válhat, amint emléktáblák bizonyítják.
Az önismerés és a természet megismerésének öröme viszont, újra és újra útra készteti a túrázót és hegymászót egyaránt. Minden napszak egy új belátást enged a szorosba, minden évszak egy új arcát mutatja, minden viszontlátás emléket idéz, olyan mint régi baráttal való meghitt találkozás. Túránk a szindi kőbányától indult a Tordai Hasadék tetejére, a kereszthez, illetve az ennek közelében levő Oszlopos barlanghoz. A csalóka, verőfényes napsütéshez egy kitartó szél is járt, amelyet a barlang fölötti gödörben (beomlásban) megpihenve nem éreztünk annyira, de a szélálló kabát és sapka jól fogott a tetőn. Viszont a platóról kiálló sziklákat, köveket felmelegítette annyira, hogy jól esett rajtuk megpihenni. A kereszt előtti szikláról számba vettük a Mészkői sarkot, a Lépcsős falakat, a Porlik tömböt alatta a Porlik barlanggal, a Gömbölyített szirtet, a Patkós követ (Szürimé), amely a legendák szerint Szent László lova patkójának megkövesedett nyomát viseli, a Csipkés szirtet, a Legények barlangját (a falu fiataljai ide bújtak el a katonaságba való sorozás elől), Balika vár törmelékeit (kőfolyását), a Szánsil szirtet és más víz és szél alakította sziklaképződményeket. A pihenő után leereszkedtünk az Oszlopos barlanghoz, a mészkőben kialakult természetes "architektúra", amelynek bejárata Alsópeterdre néz és amelyben az ősember is lakott. Megbizonyosodván arról, hogy "barátunk" is ugyanúgy várja a tavaszt mint mi, meleg köveire bogarakat csalogat, bokrok alján virágok leselkednek napsugarak után, a madarak párkeresésbe kezdtek hangoskodva a csipkebokor puha és édeskés gyümölcsei között, búcsúzván továbbállunk. Viszlát régi barát, viszlát Tordai Hasadék!

Ez a weboldal sütiket használ. Bizonyos sütikre a webhely megfelelő működése érdekében van szükség és ezeket nem lehet megtagadni, ha erre a honlapra kíván ellátogatni.