Aranyosszéki körtúra

2019-ben Várfalva polgármesteri hivatalával együttműködésben elhatároztuk, hogy kialakítunk egy "Aranyosszéki körtúrát", avagy egy olyan túraútvonalat, amely körbejárja a község mind a hét települését: Várfalva, Aranyosrákos, Kövend, Bágyon, Csegez, Székelyhidas, Kercsed.

A község 145 négyzetkilométeren terül el, nyugati határát a Torockói-hegység északi csúcsai képezik, köztük a Csegez melletti Székelykő, falvai pedig festői dombok és völgyek között találhatók. Települései valószínűleg ősidők óta lakottak, első feljegyzett említése Várfalvának 1075-ből származik, 1291-ben pedig Turdavar néven szerepel. Az itteni vár elődjét a rómaiak építették az akkori aranybányák védelmére. Határában található az Aranyos folyó festői sziklaszorosa, ennek közelében a Berkesi-hasadék a Berkes-patakának szurdoka szép vízeséssel. A Leánykő és az Örvénykő festői sziklacsúcsához mondák is fűződnek. Hanusz István írt a Várkútnak nevezett és gyógyító hatásúnak gondolt forrásról, amely körül a korabeli helyi mesék szerint minden éjjel tündérek merítenek vizet, hogy azt a várba hordják.

A község falvaiban emlékmű templomok találhatók, melyek közül a várfalvi 1300-ban épült román stílusban, majd gótizálták és 1672-ben megújították, de többszáz éves temploma van Kercsednek, Bágyonnak, Kövendnek, Csegeznek és Székelyhidasnak is.

Épp azért, hogy eme természeti és épített örökségi kincseket magunknak újra és újra felfedezzük, közösen belevágtunk a körtúra kialakításába, melynek egy-egy szakaszát már le is jártuk.

Tarts te is velünk, kövesd munkánkat online vagy gyere velünk túráinkra!

 

 Terkep kivagva

Ez a weboldal sütiket használ. Bizonyos sütikre a webhely megfelelő működése érdekében van szükség és ezeket nem lehet megtagadni, ha erre a honlapra kíván ellátogatni.