Széki honismereti túra

Mikor? 2020. június 6-8.

Hol? Válaszút, Bonchida és Szék.

Ki szervezi? Nagy Endre és Ibolya

Borrévi Római út felfedezése

Mikor? 2020. május 30-31.

Hol? Borrév.

Ki szervezi? Deák Annamária

A római útépítést a merész vonalvezetés és az alapos kivitel jellemezte. Az utak évezredes fennmaradásukat a mély alapozásnak köszönhetik.

Az alapozás legalább 1 méter mély, de legfeljebb a fagyhatárig ért le. A terméskő alap (statumen) 30 cm vastagságú lapos kövekből álló réteg volt. Erre jött az ökölnyi kövekből készült ruderato, ami 25 cm vastagságú. Felette kisebb kavicsokból álló nucleus (25 cm) helyezkedett el. Valamennyi réteget mészhabarcsba tették. A legfelső réteg homokos kavics vagy ritkán terméskő. (20 cm) A kötőanyagul használt mész (calx) után nevezték el a franciák a kövezett utat (via calciata) chaussée-nak (sosszé). Az építkezéshez mindig a helyben található anyagokat használták fel. A rómaiak ismertek voltak a nyílegyenes útvonalak építéséről, de ez újabb kutatások szerint annak köszönhető, hogy felhasználták a hódításuk előtt felállított egyenes vonalakat, amelyeket azután katonai és kereskedelmi utakká alakítottak át. (Wikipédia)

Hogy a Borrév közelében létezett római útból mi maradt fenn, illetve hol is volt, reméljük kiderül túránkból.
Tarts te is velünk!

Tavaszi közmunka és majális

Mikor? 2020. május 1-3.

Hol? Csegez - Tordai EKE ház és unitárius parókia.

Ki szervezi? Nagy István

Minden ház körül vannak teendők, így a mi kis menedékházunk körül is. Karbantartás, takarítás, fűnyírás, mindenkinek jut egy kis tennivaló.

Ugyanakkor a munkát meg is kell ünnepelni, ha már május elseje, így nem maradhat el a szokásos Csegez-Székelykő túra, meg egy kis flekkenezés.


 

    A SARS Cov2 sajnos elhalasztotta az év elején betervezett közmunkát és a majálist, így a közmunkára csak június 6-án került sor. Alább láthatók az ekkor készült fényképek egy része.

 

Aranyosszék - túrautvonal

Mikor? 2020. április 25-26.

Hol? Székelyrákos-Várfalva.

Ki szervezi? Tordai Jenő

A várfalvi polgármesteri hivatal és a Tordai EKE közös kezdeményezése, mely az aranyosszéki falvakat körbejáró útvonalat akarja feltárni és kialakítani a természetjárók számára.

E cél a faluturizmust és a természetjárás hagyományát igyekszik fentartani, fellendíteni.

Hóvirág, medvehagyma túra

Mikor? 2020. március 21-22.

Hol? Torockó.

Ki szervezi? Albert Ferenc 0756 514 688

 

Ez a weboldal sütiket használ. Bizonyos sütikre a webhely megfelelő működése érdekében van szükség és ezeket nem lehet megtagadni, ha erre a honlapra kíván ellátogatni.