Hesdát-völgyi vizes túra

XXIII. EKE Vándortábor – 3. túra

Hesdát-völgyi vizes túra

Bálint Tünde

Útvonal: Táborhely – Sinfalvi vashíd – Erdész-ház – Peterdi-nyereg – Peterdi kolostor – Papok forrása – Tordai-hasadék menedékház – Hesdát-patak völgye (a patak mentén) – Csukás-vízesés – Sinfalva – Táborhely.
Gyalogtúra hossza: 18 km;
Szintkülönbség: 360 m felfelé, 360 m lefelé
Menetidő: 9 óra gyalog (plusz 1-2 óra fürdőzéssel együtt), 30 perc busszal;
Minősítés: közepesen nehéz, látványos túra.

  A Hesdát-völgyi vizes túra a Tordai-hasadék környékének egyik legérdekesebb kirándulása lehet, annak ellenére, hogy nem halad át a hasadékon. A túrázóknak mászásban, nagyszerű kilátóhelyekben, a völgy által kínált látványban, fürdésben és nem utolsósorban kellemes időtöltésben lesz részük. Kérjük a résztvevőket, olyan lábbelit is hozzanak magukkal, amellyel vízben lehet járni!
A táborból járművel utazunk az Aranyos bal partján álló várfalvi vadászházig. A túránk innen, úgy 400 m-es tengerszint feletti magasságból indul. A piros sáv jelzést követve mindjárt az elején kapaszkodóval kezdünk. Az emelkedő út kanyarogva visz felfelé a völgyön a Hanga-patak (Pr. Muntelui) mellett. Körülbelül másfél óra után érkezünk a Peterdi-nyeregbe, ahol elérjük az utóbbi években épített ortodox kolostort. Rövid pihenő után tovább folytatjuk utunkat. A piros csíkkal, illetve piros háromszöggel jelzett ösvény az erdőben halad tovább hozzávetőlegesen 600-700 tengerszint feletti magasságban. (A piros háromszög jelzés a Tordai-hasadéki menedékháztól a borrévi menedékházhoz vezető 12,5 km hosszú utat jelzi.) A tisztásokról gyönyörű látvány tárul elénk. Keleti irányban Torda városát, déli irányban Aranyosszék szétszórt falvait lehet látni.
Félúton az említett kolostor és a Tordai-hasadék között pihenőt tartunk, hogy lehetőséget adjunk magunknak az elénk táruló tájban gyönyörködni. Tovább egy turistajelzés-csomóponthoz érkezünk, ahol eddigi jelzéseinkhez a sárga sáv jelzés is csatlakozik. (A sárga sáv jelzés a Tordai-hasadéki menedékház – Papok-forrása – Eger-patak völgye – Sinfalva közötti, mintegy 11 km-es utat jelzi.) Ezeket a jelzéseket követve megkezdjük az ereszkedést a Tordai-hasadéki menedékház irányába.
A Papok forrásánál szomjunkat oltjuk, utána kimegyünk egy kilátóhelyre, ahonnan a mélységben megcsodálhatjuk a Hesdát-patak völgyét. Továbbereszkedve érintjük a Matyó-forrás helyét, melyet az esztelen fakitermelés tönkretett, majd megérkezünk a Tordai-hasadéki menedékházhoz, ahol szomjunkat hideg sörrel is olthatjuk.
A menedékháztól nem a sárga háromszög jelzést követjük, amely a Hesdát-oldalban vezet a Csukás-tó, majd Sinfalva irányába, hanem a Hesdát-patak medrében haladunk tovább, ahol nincs turistajelzés. A menedékháznál javasoljuk a cipőcserét, hiszen ezután mintegy 23 alkalommal kell átkelni a patakon. A nyári nagy melegben ez frissítő időtöltés lesz. A völgy megkapóan szép. Hol szűk kanyonban, hol kiszélesedett, nyílt patakmederben haladunk, míg elérjük a Csukás-tó vízeséseit. Itt a Hesdát-patak vize többlépcsős zuhatagban folyik a sziklába vájt nagy kőmedencékbe.
A Csukás-tó vízeséseit elérve ki-ki bátorsága szerint vetheti bele magát a habokba. A bátrabbak a vízben is leereszkedhetnek. A könnyebb utat választók megkerülhetik a vízesést, és az erdőben juthatnak el a tóhoz, vagyis az utolsó, és egyben legnagyobb természetes medencéhez, ahol mindenki kedve szerint lubickolhat, illetve élvezheti a vízmasszázs nyújtotta örömöket. Ez a kis katlan felejthetetlen élményeket fog nyújtani a résztvevőknek.
A Csukás-tótól az Aranyos folyó felé indulunk. A régi, keskeny vágányú vasút hídján, vagy ha alacsony az Aranyos vízállása, egy betongáton átkelve a többségében unitárius magyarok lakta Sinfalvára érkezünk, ahonnan járművel utazunk vissza a táborba.  

Ez a weboldal sütiket használ. Bizonyos sütikre a webhely megfelelő működése érdekében van szükség és ezeket nem lehet megtagadni, ha erre a honlapra kíván ellátogatni.